Varmepumper brager frem - Ajos fik tidligt erfaringer

80 % af Ajos’ skure lejes i dag med varmepumpe. Ajos fik erfaringer tidligt i varmepumpernes barndom i kraft af krav om en grøn profil hos kunderne.

Kunderne kan spare en væsentlig del af energiforbruget på byggepladsen ved at benytte varmepumper i skurene, og det er langt de fleste blevet klar over, så 80 % af alle skure i dag leveres med varmepumpe.

- En varmepumpe sparer 70-80 % af selve elforbruget, og i realiteten er besparelsen endnu større. En varmepumpe giver cirkulation i den varme luft. Derfor kan medarbejderne få tørret vådt arbejdstøj, uden at lade vinduerne stå åbne, som det er nødvendigt med traditionelle el-radiatorer, fortæller seniorkonsulent Egon Crone Andersen, Ajos a/s.

- Ikke nok med, at der er en besparelse i selve elforbruget, men der spares også på fremføringen af el. Man kan nøjes med at dimensionere 20-30 % af installationerne til skurbyen, når man etablerer byggestrøm, siger Egon Crone Andersen. 

Byggeleder Sune Waage Hansen viser et af Ajos’ 20-mands skure frem på byggepladsen ved Nyt Hospital Hvidovre, hvor den indvendige del af varmepumpeinstallationen kan ses.

Besparelsen på 70-80 % skyldes, at Ajos benytter varmepumper med meget høj effekt. Der kommer omkring fem gange så høj effekt ud af varmepumperne, som tilføres dem. Der findes mange typer og fabrikater med mindre effekt, men Ajos har fulgt udviklingen tæt, fra varmepumperne blev introduceret på markedet, og benytter de mest energieffektive.

- Vi har varmepumpe i ca. 80 % af vore skure, og når de først er monteret, bliver de typisk siddende, fordi montagen udgør en væsentlig udgift, siger sektionsleder Johnny Bak Pedersen.

- Ud over, at en varmepumpe kan varme, kan den også bruges til køling. På varme sommerdage betyder det meget for medarbejdernes arbejdsmiljø, at det kan holdes køligt og friskt i skuret, siger Johnny Bak Pedersen.

Egon Crone Andersen understreger, at en varmepumpe i sig selv giver et bedre indeklima end el-radiatorer.

- Varmepumpen cirkulerer luften, og vi undgår den støvafbrænding, der finder sted på el-radiatorerne, hvis man vel at mærke renser filtrene på varmepumpen, siger han.

En skurby i tre etager med masser af varmepumper.

Energibesparelsen er relativt stor, fordi et skur på en byggeplads typisk ikke er topisoleret. Derfor bidrager skurbyen også ganske betragteligt til et grønt regnskab for en byggeplads. Ikke nok med, at det pynter på elregningen, men der er en betragtelig gevinst på CO2-forbruget.

Der er sket en eksplosiv stigning i efterspørgslen efter varmepumper i disse år. Der er kun ganske få kunder, der siger nej tak til en varmepumpe på deres skur, og i dag er langt de fleste skure på danske byggepladser forsynet med varmepumper. Ajos har valgt at gå kvalitetsvejen. Der findes billigere varmepumper på det danske marked, men det afspejler sig i såvel effekt som energiforbrug. 

Det er ikke alene i skure på byggepladser, at varmepumper vinder frem. Energistyrelsen oplyser, at salget i andet halvår af 2018 steg med 30 % til næsten 23.000, så det er blevet en populær opvarmningsform også i sommerhuse og helårshuse.

Ajos har flere montører, der har den lovpligtige uddannelse til at håndtere varmepumper, så firmaet kan selv foretage montage og serviceopgaver.

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies