Succesfuld operation - hejsmontør har doneret nyre til arbejdskollega

Tirsdag 14. januar 2020 gik Brian Andersens liv ind i en ny fase. Her fik han transplanteret en rask nyre fra en arbejdskollega, og hermed kan 15 år med en nyresygdom i forværring være overstået.

- Hvis du får brug for en ny nyre, så siger du bare til.

Sådan lød ordene i foråret 2019 fra 47-årige Henrik Harding Nielsen til sin arbejdskollega, 51-årige Brian Andersen, hvis nyrefunktion efter mange års kronisk sygdom var næsten væk. Begge er de ansatte hos udlejningsvirksomheden Ajos’ afdeling i Vejle, og her kunne hejsmontør Henrik Harding Nielsen på nærmeste hold se, hvordan hans kollega blev mere og mere mærket af sin nyresygdom. Derfor trådte han et skridt længere frem, end mange andre sandsynligvis ville have gjort i den situation og tilbød Brian Andersen sin ene nyre.

Operationen forløb som planlagt, og Henrik Harding Nielsen blev udskrevet tre dage senere. Brian Andersen forventes at blive udskrevet i dag 21. januar.

Tirsdag 14. januar 2020 blev dagen, hvor nyretransplantationen fandt sted. 

En logisk løsning

I godt 15 år er Brian Andersens helbred gradvist blevet forværret. En infektion under en ferie udviklede sig til en virus, som påvirkede nyrefunktionen, og trods mange medicinske tiltag kunne virussen ikke bekæmpes. Medicin kunne forsinke nyresygdommens udvikling, men ikke mere end det. 

Nyrens funktioner er at filtrere affaldsstoffer fra blodet, afbalancere kroppens væskeindhold, regulere blodtrykket og stimulere produktionen af røde blodlegemer. Hvis nyrerne ikke fungerer, som de skal, vil der derfor ske en ophobning af affaldsstoffer og giftstoffer i kroppen. 

Således skulle Brian Andersen indstilles sig på en hverdag med smerter, medicin og nedsat livskvalitet. I foråret 2019 skete der en kraftig forværring af hans nyrefunktion, og på kort tid var den nede på ganske få procent. Derfor kom Brian Andersen i dialyse, som er en metode til at fjerne affaldsstoffer og overskydende væske fra blodet, når nyrerne ikke længere selv kan klare opgaven.

Tre dialysebehandlinger, som hver varede 4,5 timer, var Brian Andersen igennem hver uge.

- Bagefter er kroppen træt, som havde man løbet et maraton, og to dage efter skal man gøre det hele igen, fortæller Brian Andersen.

Hans kolleger hos Ajos A/S kendte godt til hans situation, og de vidste godt, hvorfor hans stol stod tom tirsdage og torsdage. At der var sket en kraftig forværring i hans tilstand, var tydeligt for alle, og sympatien og frustrationerne kendte ingen grænser.

Derfor tog Henrik Harding Nielsen en markant beslutning og tilbød Brian Andersen sin ene nyre. Der findes mange former for tjenester mellem venner, bekendte, familiemedlemmer og selv fremmede personer, men at tilbyde et af sine organer til en arbejdskollega, som man ikke så hver dag, må alligevel betegnes som meget usædvanligt. Den udlægning er Henrik Harding Nielsen enig i, men det fik ham ikke til at ændre mening.

- Jeg tilbød Brian min ene nyre, fordi det for mig var det rigtige at gøre. Jeg har to sunde og velfungerende nyrer, og kroppen kan sagtens klare sig med den ene. Begge Brians nyrer fungerede ikke, og hvis han ikke modtog en ny, ville han dø. Det var det eneste, situationen handlede om, og så var der i mit hoved kun én meget logisk løsning, siger Henrik Harding Nielsen.

Efter at have gennemgået en lang række tests og helbredsundersøgelser blev Henrik Harding Nielsen godkendt som donor, og efterfølgende blev datoen for operationen fastlagt: 14. januar 2020. 

Tilvænning til ny hverdag

Mandag 13. januar mødte de begge op på Odense Universitetshospital (OUH). Der var her på Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk afdeling T, at operationen skulle foregå dagen efter.

Ved operationen blev den ene af Henrik Harding Nielsens nyrer opereret ud, og skyllet igennem med en speciel væske, før den blev transplanteret til Brian Andersen. Hans ikke-fungerende nyrer blev ikke fjernet ved transplantationen, hvilket er helt i tråd med proceduren for den type operationer. Den transplanterede nyre blev i stedet for anbragt på en ny position nedadtil i underlivet, og nyrens pulsåre og blodåre blev syet til de store årer, der fører blod til det ene ben. Den transplanterede nyres urinleder blev også forbundet til Brian Andersens urinblære.

Brian Andersen (tv.) tæller dagene til 14. januar 2020. Her skal han modtage en rask nyre fra sin kollega i Ajos A/S Henrik Harding Nielsen.

Få dage efter den cirka fire timer lange operation er de to patienter begge i klar bedring.
 
- Jeg mødte op til operationen med stor spænding. Jeg glædede mig selvfølgelig helt vildt. Samtidig var jeg påvirket af den immundæmpende medicin, jeg tager for at nedsætte risikoen for, at min krop vil afvise den nye nyre. Så jeg var glad samtidig med, at jeg følte, jeg havde influenza. Det var en meget underlig fornemmelse, siger Brian Andersen.

Han er i skrivende stund fortsat indlagt på OUH, hvor han dag for dag får det bedre.

- Nyren ser ud til at fungere, som den skal. Min blære arbejder på højtryk for at få affaldsstofferne ud af min krop. Lægerne forklarede mig inden operationen, at jeg skulle forvente at tisse op til 8-10 liter alene det første døgn. Det passede fint, konstaterer Brian Andersen med et afdæmpet grin.

Energien er endnu begrænset, og når han har været ud på sine lægeordinerede gåture op og ned ad afdelingens gange, har han brug for hvile. 

- Jeg ligner lidt et pindsvin med alle de slanger i hele kroppen, og jeg har selvfølgelig ondt ved det 10-15 cm lange operationssår nederst på maven. Men jeg har det efter omstændighederne godt, og jeg kan allerede mærke en bedring efter disse få dage. Mest af alt føler jeg, at jeg kan tænke mere klart. Jeg føler mig mere frisk, end jeg har været i mange år, og jeg er endda fortsat påvirket af medicin, griner Brian, inden han bliver afbrudt af en sygeplejerske, der skal måle hans blodtryk.

- Jeg vil hurtigt på højkant igen. Hjem og i gang med en ny hverdag. Jeg skal vænne mig til ikke at skulle i dialyse hver anden dag. Det bliver lidt af en positiv omvæltning.

Der går cirka tre måneder, før han er tilbage på sit arbejde hos Ajos A/S, og den tid kan kun gå for langsomt. 

- Jeg skal også indstille mig på at arbejde på fuld tid. Det bliver skønt.

Ikke spekulere over fremtiden


For Henrik Harding Nielsen er det også tilbage til hverdagen. En hverdag med én velfungerende nyre i stedet for to. For ham er hele situationen fortsat et simpelt spørgsmål om matematik.

- Jeg har ikke på noget tidspunkt været nervøs for operationen. Jeg har bekymret mig på Brians vegne om, hvordan hans krop tager imod den nye nyre. Jeg har på intet tidspunkt fortrudt min beslutning om at donere en nyre til Brian. Flere har spurgt mig, "hvad nu hvis du selv bliver nyresyg på et tidspunkt i livet?" Men det kan jeg slet ikke forholde mig til. Jeg tror, man bliver skør i hovedet af at spekulere på, hvad der - måske - kan ske i fremtiden. Det handler også om at leve i nuet, og det var nu, at Brian havde brug for hjælp, siger Henrik Harding Nielsen.

Det spænder fortsat i det cirka 10 centimeter lange vandrette sår ved hans mave efter operationen. Derudover har han tre små huller, hvor lægerne indførte instrumenter til indgrebet. Et over navlen, et ved det nederste ribben i venstre side og et ved venstre hofte. Han lå på højre side under hele operationen, hvor han også fik pumpet luft ind i bughulen, så den blev udspilet, og derved blev der bedre plads mellem de forskellige organer i bughulen under operationen.

Han var oppe at gå lidt allerede samme aften efter operationen på lægernes anbefaling. Både nyretal og infektionstal var forhøjet efter operationen.

- Nyretallet var steget, fordi min krop lige skal finde ud af, at jeg nu kun har en nyre. Infektionstallet var steget, fordi kroppen slår alarm over, at der mangler noget efter indgrebet. Det hele er meget normalt, fortalte lægerne mig. Det roste også min donornyre som værende et pragteksemplar. Den bemærkning kommer jeg nok til at smide ind i et par samtaler i fremtiden, griner Henrik Harding Nielsen.

Han er fortsat på smertestillende medicin, for smerterne har givet ham lidt kvalme. 

- Jeg har selv fremprovokeret det ved at presse kroppen lidt for meget efter operationen. Jeg troede jo, at jeg var en verdensmand, som kunne det hele meget hurtigt. Så det kan jeg kun takke mig selv for.

Han har besøgt Brian Andersen flere gange på hans egen stue i dagene efter operationen, og han glædes over, at hans kollega er i bedring. 

- Han har fået noget glød i ansigtet igen, og det gør mig helt vildt glad. Jeg håber virkelig, at Brian kan få et godt liv igen. Jeg er blevet meget rørt af hans families tak til mig. Det er stort, at de viser deres taknemmelighed. Det må jeg indrømme, at jeg slet ikke havde haft i tankerne inden.

I skrivende stund er han selv blevet udskrevet. Han skulle hjem og slappe af og er sygemeldt fra Ajos i de næste otte uger. I den periode må han heller ikke løfte noget, der er tungere end fem kilo. Den 11. februar skal han ind til medicinsk kontrol, flere blodprøver mv. som skal sikre, at hans tilbageværende nyre kan klare opgaven alene. Hvert år vil han blive tilbudt en kontrol af funktionen af sin nyre i et nyremedicinsk ambulatorium, og det er ifølge sundhed.dk normalt, at den tilbageværende nyre øger sin funktion.

- Jeg skal huske at tænke mig om og tage det hele stille og roligt. Efter de otte uger kan jeg lige så stille begynde at træne op. Der er ikke noget at pibe over. Det er, hvad man kan forvente, når man er blevet skåret i maven, siger Henrik Harding Nielsen.

- Jeg kan ikke selv mærke en forskel på min krop bortset fra ømheden i såret og trætheden efter operationen. Jeg synes, kroppen er genialt indrettet, at man har to nyrer og kan leve kun med den ene. På den måde har jeg givet et andet menneske livet tilbage, uden at jeg selv har mistet noget. Sådan ser jeg på det.

Næste fællesprojekt for de to kolleger er at aftale en tid hos Beauty and the Beast Tattoo i Horsens for de planlagte tatoveringer. Brian Andersen vil have "My kidney friend Henrik Harding" tatoveret på den ene skulder. Henrik Hardings tatovering: En lynlås over operationssåret.

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies