Ajos lyser op til fodboldkampe

Ajos sætter lys til tv-optagelser af fodboldkampe på mindre stadions. Tv-lyset kan også bruges til filmoptagelser og events.

Tv-optagelser i HD-kvalitet kræver rigtig meget lys. På teknisk sprog kræves 1000 lux, og lyset skal være jævnt fordelt over hele det område, hvor der skal optages. Det kan Superligaklubbernes stadions typisk klare, mens stadions uden for Superligaen har lavere lysstyrke.

Ved en del pokalkampe på de minde stadions leverer Ajos mobile stadionlys, så tv-optagelserne kan blive optimale hjemme i stuerne. Det er eksempelvis tilfældet 27. oktober, når Fremad Amager får besøg af FC Midtjylland i Sundby Idrætspark.

- Vi er vant til at arbejde med midlertidige elinstallationer på byggepladser, så det ligger ikke langt fra vores kernekompetencer at skabe TV-lys på et fodboldstadion, siger Jan Frandsen fra Ajos’ afdeling for Midlertidige installationer.

- Ajos har købt Parkens tidligere lysanlæg, fordi der blev stillet endnu højere internationale krav. Vi monterer lyset op i fire lastbilkraner og hejser det 30-35 meter op afhængigt af afstanden til banen. Samtidig leverer vi generatorer, kabler og alt andet nødvendigt udstyr afhængigt af forholdene på det enkelte stadion, siger Jan Frandsen.

- Der er ofte vanskelige adgangsforhold på de små stadions, og så gælder det om at tænke kreativt. Vi får eksempelvis ofte lagt en del jernplader ud for at komme frem med de tunge kranbiler, fortæller han.

.Det tager op mod en uge at etablere midlertidigt lys på et stadion afhængigt af de lokale forhold. Dagen før kampen er der typisk lystest, hvor der finjusteres, så tv-seerne ikke oplever mørke områder på banen.

Morten Jurlander og Jan Erik Hansen, der arbejder som el-teknikere hos Ajos gør stadionlyset klar til pokalkampen mellem Fremad Amager og FC Midtjylland.
To af Ajos’ dygtige el-teknikere, Morten Jurlander og Jan Erik Hansen, er ved at gøre stadionlyset klar til pokalkampen mellem Fremad Amager og FC Midtjylland.

- Det gælder om at have et jævnt lys, for tv-kameraerne kan ikke håndtere hurtige skift mellem lidt og meget lys, og produktionsfolkene er meget kvalitetsbevidste, siger Jan Frandsen.

Entreprisechef Lars Muldbak ser stadionlys som en helt naturlig forlængelse af Ajos’ øvrige aktiviteter inden for midlertidig elforsyning typisk på byggepladser.

- Det er specielt ved denne type belysning, at vi skal leverer så stor lysstyrke, men ellers arbejder vi med kendte delkomponenter, siger Lars Muldbak.

- Ud over at levere lys til fodboldkampe, kan vi også levere lys til andre typer events, som skal filmes eller vises på tv. Det mobile anlæg kan i princippet stilles op hvor som helst, hvor man gerne vil illudere dagslys, siger Lars Muldbak.

Indtil videre har Ajos ét anlæg, der kan levere lys på 1000 lux til HD-optagelser.

To montører gør stadionlyset klar til pokalkampen mellem Fremad Amager og FC Midtjylland.

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies