Sæt skinner under kranen og optimér byggepladsen

Omkring 50 procent af Ajos' udlejede kraner har bogieundervogn, så de er mobile på byggepladsen via udlagte skinner. Det øger fleksibiliteten og optimerer effektiviteten i arbejdet, og i den sidste ende er det også en bedre forretning for kunden.

En højeffektiv byggeplads hænger uløseligt sammen med stor fleksibilitet på pladsen. Derfor er byggepladskraner i stigende grad blevet mobile, lyder erfaringen hos udlejningsselskabet Ajos, der oplever at både deres tårnkraner og semimobilkraner oftere udlejes med en såkaldt bogieundervogn.

Ved opførelsen af Da Vinci Parken i Aalborg i sin tid leverede Ajos fire kraner med bogie-undervogn.

Den gør kranen i stand til at manøvrere på byggepladsen på de udlagte skinner, og derved øges deres arbejdsområde markant og optimerer byggeprocessen.

- Vi udlejer kraner hele året til byggepladser, havne og industrien over hele landet. Vores tårnkraner og semimobilkraner er alle født på fire ben, men vi kan nemt montere en bogieundervogn og tilbyde kunderne en mere bevægelig kran, siger Christian Trokner, sektionsleder i kranafdelingen i Ajos.

Ajos er en af Danmarks absolut førende kranspecialister, hvis kraner hver dag klarer de tunge opgaver og sikrer, at logistikken forløber som ønsket. Med en kranflåde på mere end 100 topmoderne kvalitetskraner fordelt på tårnkraner og semimobilkraner fra Potain løser de opgaver i alle vægtklasser. 

Med en bogieundervogn kan en kran bevæge sig på skinnerne med en hastighed op til 25 meter i minuttet. Med den forbedrede bevægelighed sikrer man de optimale omstændigheder for at bruge kranens fulde potentiale.

- Skinnerne fås i sektioner af tre eller seks meter. Om man ønsker 12 meter eller 120 meter eller en tredje distance, er helt op til kunden. Vi kan køre kranen tværs over Danmark, hvis det skulle være, siger Christian Trokner.

Ved et aktuelt byggeri på Sivholmen i København anvendes Ajos' kran, bogie og skinner.

Senest har Ajos leveret til et projekt for MT Højgaard i Odense, hvor der blev lagt 100 meter skinner. Og på et større projekt i Københavns Sydhavn har Ajos for tiden også leveret to tårnkraner og godt 70 meter skinner til.

- Fordelen er, at ved Metroen arbejdes der i et rektangulært hul i jorden. Vi har en kran kørende langs kanten, som kan servicere hele hullet, og på den måde bidrage mest muligt til projektet. Alternativet var en stationær tårnkran med en forlænget udlægger, men løftekapaciteten sænkes, jo længere ude på udlæggeren, man har vægtbelastningen. Ved at flytte kranen på skinnerne bevarer man kranens fulde løftekapacitet, og det gælder uanset, om man arbejder nede i en udgravning eller opfører en bygning, forklarer Christian Trokner.

For kranføreren er der ingen skærpede krav til betjeningen af kranen. En bogiekran kræver almindeligt krankort, og føreren får blot et ekstra sæt knapper, vedkommende skal forholde sig til. Kranerne tilføjes desuden de samme egenskaber, uanset om der er tale om en tårnkran eller en semimobilkran.

Prisen for en bogieløsning, bør heller ikke skræmme kunderne. Tværtimod, mener Carsten Vad, montageleder og teknisk konsulent i Ajos’ kranafdeling.

- Merudgiften til leje af bogiekran pr. måned plus leje af skinner er ikke overvældende. Det kan reelt hurtigt blive en bedre forretning, end hvis man skal leje større eller flere kraner for at dække byggepladsen mest effektivt. Det eneste tidspunkt, hvor det ikke er relevant med en bogiekran, er i de få tilfælde, hvor bygningen er for lille, siger han.

Selv hvis pladsen er begrænset, kan det være en fordel, at man kan manøvrere kranen på skinner langs bygningen. Ikke mindst når byggeriet er færdiggjort, og kranen står klemt inde i et hjørne.

- De fleste af vores kran-kunder har helt styr på, hvordan de bedst kan løse opgaven på deres byggepladser. Vi stiller selvfølgelig gerne vores erfaring til rådighed, og rådgiver kunderne til den bedste løsning, siger Carsten Vad.

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies