Lys på byggepladsen er også et emne i den lyse tid

Selv lang tid før den 23. september, hvor nætterne bliver længere end dagene, er mange heldigvis i gang med at planlægge lys på byggepladsen.

Belysning på byggepladsen er vigtig for både effektivitet, sikkerhed for medarbejderne og sikkerhed mod indtrængende. Det er en vigtig erkendelse på mange byggepladser, og flere og flere ser i øjnene, at de skal være i god tid for at få den optimale løsning. 

Den optimale løsning består både af de rigtige beregninger af behovet i alle kroge af byggepladsen og af det rigtige udstyr, som kan levere de beregnede antal Lux på de relevante steder under alle forhold.

Sektionsleder Jan Frandsen og servicemontør Mike Jensen med en af de nye LED-lamper, der er er lettere at bære og nemmere at montere på masterne end tidligere lamper.

- En tidlig planlægning betyder meget både for os og for kunden. Ved at gøre det tidligt kan vi gøre det hele rigtigt første gang. Alt andet lige kan vi dække en byggeplads med færre master, når vi kender forløbet af byggeriet, frem for som tidligere hvor vi ofte først blev tilkaldt, når der manglede lys, siger Jan Frandsen, der er sektionsleder for midlertidige installationer hos Ajos a/s.

Det er jo ikke, fordi lys i sig selv er en stor omkostning ved et byggeri, men det er et nødvendigt tiltag at tænke ind i byggeprocessen, idet der både skal etableres orienteringslys, arbejdslys og evt. nødbelysning samt flugtvejsbelysning

- Hvis vi skal tilkaldes mange gange for at flytte eller supplere med lys, efterhånden som byggeriet skrider frem, kan det godt løbe op, og nogle håndværkere skal måske vente på os med spildtid til følge. Vi kan sagtens sætte lys op og være klar til den mørke periode i god tid og først begynde at afregne for grejet, når det tages i brug. Det gælder jo ikke om for os at have udstyr på lager i Hvidovre eller Vejle, understreger Jan Frandsen. 

Ajos bruger udelukkende LED-lamper i dag. De er lette at montere på masterne, og de er ikke så tunge og store som de gamle lamper med 1.000 watt HNA-pærer, som krævede ballast. Nu er det lette LED-lamper, som er mere sikre, energibesparende og holder mange tusinde timer - og så er de meget mindre belastende for ryggen at montere.

Sektionsleder Jan Frandsens siger, at tidlig planlægning er alfa og omega for både kunden og Ajos. Ved at planlægge rettidigt kan vi gøre det hele rigtigt første gang.

- God belysning på byggepladsen betyder meget for medarbejdernes effektivitet. Skal en håndværker arbejde et sted, hvor belysningen ikke er helt i orden, er han eller hun simpelthen længere tid om at løse opgaven uanset, om det er det grove arbejde tidligt i byggeforløbet, eller om det er den afsluttende montage, siger Jan Frandsen.

Lys har mange aspekter. Det forebygger tyveri. Indbrudstyve kan godt lide mørke og, god belysning er med til at holde dem væk fra byggepladsen. På lysmasterne monteres desuden kameraer til overvågning. I nogle tilfælde lejes masterne udelukkende til dette brug.

Ajos har lysmaster på 6, 12 og 18 meter, hvor der kan monteres lamper efter behov. Firmaet har stor erfaring med midlertidige elinstallationer, så tavler og kabler er en selvfølge. Ajos leverer lys til mange typer arrangementer. Det kan være pokalkampe i fodbold på små stadions uden tv-lys, eller det kan være forskellige typer events, koncerter m.v. 

Foruden at levere lys og varme til byggepladser, tager Ajos sig af midlertidige installationer i det hele taget, byggepladsstyring, tårnkraner og semimobilkraner, person- og materialehejs samt skure. Desuden leverer Ajos pavilloner til alle formål.

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies