Kranskov ved nyt universitetshospital

Ajos A/S har aktuelt 15 byggekraner på Nyt Aalborg Universitetshospital, NAU. Antallet og størrelserne veksler. Lige nu er den højeste 56 meter.
MT Højgaard a/s har lige nu 15 kraner fra Ajos A/S på byggepladsen for Ny Aalborg Universitetshospital i det østlige Aalborg. Det fordeler sig med otte semimobile kraner og syv tårnkraner. De semimobile kraner går højest op i 32 meters højde, mens tårnkranerne når op til 56 meter. De fleste kraner i Aalborg er såkaldte 8 tons kraner, mens der er en enkelt 10 tons kran.

15 kraner fra Ajos tårner sig op ved byggeriet af det nye Universitetshospital i Aalborg.
Der er lige nu 15 kraner fra Ajos på byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital.

- Der går voldsom meget planlægning forud for udlejning af kraner til et så stort byggeri. Det er ganske vist en stor byggegrund, men når der skal være plads til så mange kraner, er den ikke særligt stor, og lige nu står de alle på spor, så kranerne kan også flytte sig, fortæller teknisk konsulent Bjarne Frølund Nielsen.

- Vi er begyndt at opstille kraner i kvote -3 – altså tre meter under grundniveau, og vi slutter til sin tid i kvote +13, så nogle kraner skal bygges med op. Vi skal selvfølgelig også tænke fremad i projektet, så kraner ikke bliver lukket inde af byggeriet. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at lade en kran omslutte af byggeri, men så skal vi have forudset omkostningen ved at få den ud. Hvis det er en semimobil kran vejer den 32 ton, og det kan blive meget dyrt at få den hejst ud over bygningerne, siger han.

- Vi skal selvfølgelig også sørge for, at kranerne ikke kan støde sammen. Det regulerer vi eksempelvis ved at lade dem have lidt forskellig højde. Om natten skal kranerne kunne køre rundt og følge vindretningen. Det er nødvendigt, for at de kan tåle vindbelastningen. I arbejdstiden er det op til kranførerne at sørge for, at de ikke støder sammen – heller ikke med deres wirer, siger Bjarne Frølund Nielsen.

Antallet og størrelserne på kraner veksler hen over hele byggeperioden.

Byggeriet omfatter samlet 170.000 kvadratmeter, og det ventes afsluttet i 2020. Dertil kommer byggeri til psykiatrien over tre etaper med 30.000 kvadratmeter frem til 2024. Selve det nye universitetshospital kommer blandt andet til at rumme 581 sengepladser, 32 operationsstuer og 117 ambulatorier. Projektet er sat til at koste 4,77 milliarder kr. i 2016-kroner.

De fleste kraner i Aalborg er betjent af en fører i toppen af kranen, mens andre har en mand på pladsen med en fjernbetjening. Her ses kranføreren på dækket til venstre.
De fleste kraner i Aalborg er betjent af en fører i toppen af kranen, mens andre har en mand på pladsen med en fjernbetjening. Her ses kranføreren på dækket til venstre.

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies