Fokus på indeklima i dansk pavillonbyggeri

Gulvvarme med lav fremløbstemperatur, intelligent klimastyring og lav rumklang giver tilsammen pavilloner et optimalt indeklima til eksempelvis børneinstitutioner.

Ajos A/S har først på sommeren afleveret et børnehus til Odense Kommune i dansk fabrikeret pavillonbyggeri fra Scandi Byg A/S. Alle pavilloner fra Ajos har gulvvarme og er forberedt til KNX-styring af energiforbruget.

I Paarup ved Odense har Ajos opført en energivenlig børnehave med plads til 60 børn.
I idylliske rammer i Paarup ved Odense har Ajos opført den børne- og energivenlige institution, hvor 60 børnehavebørn dagligt boltrer sig.

- Det giver en fantastisk komfort at have gulvvarme i en børneinstitution. Børnene befinder sig meget på gulvet, og vi har arbejdet med gulvvarme i pavilloner siden 2008. Dels fordi vi forudså, at vandbåren varmeforsyning på et tidspunkt ville blive et krav, og dels fordi det er den ideelle måde at opvarme, idet gulvvarme anvender den lave fremløbstemperatur, som kommer fra henholdsvis varmepumper og solenergi, fortæller pavillon- og tilbudschef Egon Crone Andersen, Ajos, der føjer til, at gulvvarmen naturligvis også kan tilsluttet fjernvarme eller andre varmekilder.

- Gulvvarme betyder i forhold til el-varme, at man undgår den støvforbrænding fra el-radiatorer, som giver dårlig luft. I det hele taget bør el-radiatorer slet ikke anvendes i børneinstitutioner af hensyn til børnenes sikkerhed, og det giver også en meget lettere indretning af lokalerne, når der ikke skal ophænges radiatorer, fortsætter Egon Crone Andersen.

Dejlige rum med godt lysindfald, gulvvarme samt lydabsorberende vægge og lofter sikrer en god indvendig komfort, så børnene kan lege på gulvene.
De lækre lyse lokaler, der er opført med lydabsorberende materialer, er med til at give en god indvendig komfort og gulvvarmen sætter prikken over i’et, når børnene tumler rundt på gulvene.

Varmeforsyningen i gulvet betyder, at gulvene er ekstra isoleret til yderligere gavn for komforten, og energiforbruget holdes også nede i kraft af en ventilation, hvor 86 % af energien i udsugningsluften genindvindes i kraft af varmeveksler i ventilationen.

Den intelligente KNX-styring af de elektriske installationer, som alle pavilloner forberedes til, giver mulighed for central eller decentral styring af alle installationer. Der kan benyttes forprogrammering eller sensorer til eksempelvis natsænkning af temperaturen med individuelle styring i de enkelte rum eller sensorstyring til belysning, og stikkontakter indgår også i styringen, så der ikke er risiko for, at elektriske apparater står tændte natten over.

En særlig vigtig faktor i børneinstitutioner er at skabe så lidt efterklang som muligt. I den nye institution i Odense er der anvendt lydabsorberende materialer. Det giver det lavest mulige støjniveau i børneinstitutionen til gavn for både børn og personale.

- På grund af materialerne kan der altid opnås et lavere støjniveau i pavillonbyggeri sammenlignet med byggeri med mursten eller beton, siger Egon Crone Andersen.

Børnehuset i Pårup erstatter et byggeri, der var forfaldet og blandt andet præget at råd. Det nye børnehus rummer 60 børn og blev taget i brug i maj.

KNX-styring kan fx sørge for at alle elektriske apparater slukkes automatisk og børnevasken sørger for god hygiejne, når børnene er i køkkenet.
KNX-styring kan fx hjælpe personalet i en institution med at slukke alle elektriske apparater og vasken i børnehøjde kan hjælpe poderne med god hygiejne, når de hjælper til i køkkenet.


Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies