Bygger elevator inde i 63 meter høj skorsten

Ajos er ved at bygge elevator i den store skorsten på Amager Ressourcecenter. Det er en ganske speciel opgave under meget trange pladsforhold.

To montører lever deres hverdag inde i den store skorsten på Amager Ressourcecenter. Der er varmt, støvet og ikke ret meget plads, men montør Hans Hildebrandt Nielsen synes alligevel, at det er en spædende opgave med mange udfordringer.

Skorstenen hænger på siden af bygningen, og bunden af den er i 52 meters højde, mens skorstenen rækker yderligere 63 meter op. I de 63 meter skorsten skal der indbygges en Alimak SE 300 elevator med en kapacitet på 300 kg eller fire personer. Den placeres mellem selve skorstensrøret og skallen, som er i rustfrit stål. Ajos udfører entreprisen med elevatoren i skorstenen for Kone, som har den samlede elevatorentreprise på byggeriet.

- Det er en permanent elevator og dermed noget andet end de byggehejs, vi normalt monterer ved nybyggerier, og så er omgivelserne og den faglige udfordring meget anderledes, siger Hans Hildebrandt Nielsen.

 Der er snævre arbejdsforhold  i skorstenen ved Amager Ressourcecenter, hvor Ajos monterer en inspektionselevator.
Der er snævert i skorstenen, hvor Ajos monterer elevator til inspektion. Elevatoren monteres mellem røgrøret og skallen i rustfrit stål.

- Vi er begyndt nedefra og bygger masten op af sektioner på 1,5 meter. Det er en speciel mast, fordi det hele er designet til ikke at fylde ret meget. Derfor bliver vi også hele tiden udfordret på vores kreativitet. Vi arbejder en del med tilpasninger og fremstiller specialbeslag, fordi der monteres under specielle forhold. Alt skal være meget gennemtænkt. Elevatoren skal måske holde i 100 år, og vi lægger også vægt på, at vores arbejde er professionelt udført og ser ordentligt ud, selv om der ikke er ret mange, der får det at se, siger han.

- Ud over en masse faglige udfordringer, er det også hårdt fysisk arbejde. Vi klatrer rigtig meget op og ned af den lejder, der er bygget inde i skorsten. Der er rigtig godt varmt, når solen står på stålskorstenen, og vi skal jo have en del sikkerhedsudstyr på som seler, hjelm og faktisk også en gul vest, selv om der ikke er stor risiko for at blive påkørt oppe i skorstenen, siger Hans Hildebrandt Nielsen.

De to Ajos-montører, der arbejder i skorsten på Amager Ressourcecenter, klatrer meget op og ned.
Der er meget klatring for de to Ajos-montører, der arbejder i skorsten på Amager Ressourcecenter.

- Bare det at komme op til det sted, hvor vi arbejder, tager et godt stykke tid. Derfor tager vi også nogle lange arbejdsdage. Vi skal først op med elevatorer inde i bygningen, før vi når til skorstenen. Hvis man skal lade vandet, så må vi regne med, at det tager 20-30 minutter, siger Hans Hildebrandt Nielsen.

Alimak SE 300 er en tandstangselevator. Der er 10 niveauer i skorstenen, og der bygges elevatorstop med afsats og dør på alle etager.

Opgaven med at bygge en permanent elevator er ikke helt uvant for Ajos A/S. Firmaet har leveret elevatorløsninger til bl.a. flere broprojekter, og Ajos har typisk en efterfølgende aftale om at levere service.

I bunden af den 63 meter høje skorsten på Amager Ressourcecenter bygges masten til elevatoren op nedefra i sektioner.
I bunden af den 63 meter høje skorsten på Amager Ressourcecenter er der forholdsvis god plads. Masten til elevatoren bygges op nedefra i sektioner af 1,5 meter.

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies