Bæredygtighed fra blød til hård værdi

Bæredygtighed blev tidligere opfattet som en blød værdi, men i dag er energipris og fokus på kundernes CSR så markant, at bæredygtighed er en kerneværdi for Ajos.

Industrivirksomhederne og det offentlige er generelt lidt foran bygge- og anlægssektoren, når det gælder miljøforhold og bæredygtighed. Ajos oplever meget kontante krav fra industrikunder og fra offentlige kunder, når der opstilles moduler og pavilloner. Energistyringen skal være i top, energikilderne effektive og isolering og energiforhold helst bedre end myndighedskravene.

- For den type virksomheder er det ikke længere en blød værdi. De aflægger typisk et regnskab for deres ressourceforbrug og deres CO2 belastning, og der indgår midlertidigt byggeri naturligvis også, siger administrerende direktør Ole Wamsler, Ajos a/s.

- Vores opgaver i industrien og det offentlige fører til, at vi derved blive skarpere på vores tilbud omkring bæredygtighed også i bygge- og anlægssektoren. Vi er vant til skrappe krav, hvor der er forventning om brug af varmepumper, solceller og i nogle tilfælde også jordvarme i pavillonbyggerier. Jo flere opgaver, vi har i den sektor, jo mere ’bæredygtighed’ kan vi bygge ind i løsningerne på byggepladserne, siger han.

Et regneeksempel viser, at der kan spares næsten 17.000 kr. over 12 måneder ved brug af varmepumpe i forhold til el-radiator, og så er prisen for leje og installation af varmepumpe indregnet. Samtidig spares der udledning af 8.750 kg CO2.

Udgifter til varme i skurene udgør en større del af energibudgettet på en byggeplads, men der kan spares mange penge  ved at benytte varmepumper.
Skurene udgør en væsentlig del af energiforbruget på en byggeplads, men der kan spares op til 17.000 kr. årligt pr. skur ved at benytte varmepumpe frem for el-radiator.

Pavilloner og moduler er væsentlige for energiforbruget på større byggepladser, men også energiforbrug i forbindelse med selve byggeriet kan være en stor omkostning og kan ofte reduceres med de rigtige tiltag og endda på en måde, så både byggeproces og selve byggeriet får et kvalitativt løft.

- Bygherre vil ofte kunne spare mange penge ved at have en central styring af byggepladsen, så eksempelvis udbygningen af opvarmningen på byggepladsen koordineres med arbejdet med at lukke facaderne til. Det giver ikke bare lavere energiforbrug, men også en bedre udtørring af byggeriet og et bedre arbejdsmiljø for bygningsarbejderne, siger Ole Wamsler.

- Vi er en del af MT Højgaard koncernen, hvor der allerede er stort fokus på bæredygtighed. Ved projekter for over 10 millioner kr. er der fastlagt en procedure, hvor hele byggeprojektet gennemgås for at skabe bæredygtighed. Det fremgår blandt andet af retningslinjerne, at der skal ses såvel miljømæssigt som økonomisk på hele processen med anskaffelse, drift, brug og bortskaffelse. Den billigste løsning i anskaffelse er ofte ikke den billigste og bæredygtighedsmæssigt bedste på langt sigt, siger Ole Wamsler.

MT Højgaard har i samarbejde med Ajos udarbejdet en række retningslinjer for bæredygtige byggepladser. Eksempelvis indgår installation af varmepumper i skurvogne som et punkt, der er fuldendt. Der er begrænsninger på maskiners tomgangstider, og der er retningslinjer for brug af kabler til el-forsyning.

Ajos er gået over til brug af LED-lys, så vidt det er muligt. Eksempelvis på byggekraner og ved oplysning af byggepladser anvendes LED-pærer. I forbindelse med byggestrøm er der i det hele taget mange besparelsesmuligheder både ved brug af de rigtige lyskilder og ved brug af lidt overdimensionerede kabler i forhold til standardvalget af et kabel til mindst tilladte strømværdi.

Ole Wamsler lægger ikke skjul på, at det også kræver en holdningsændring at gå efter de bæredygtige løsninger. De fleste er tilbøjelige til at vælge de løsninger, der giver den bedste økonomi på kort sigt, men som i så mange andre sammenhænge er det bedre at gå efter Total Cost of Ownership – altså den samlede økonomi, som ofte går hånd i hånd med bæredygtigheden.

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies