Ajos uddanner selv montører i højderne

Der findes ikke officielle uddannelser som kran- eller hejsmontører. Derfor har Ajos selv tilrettelagt forløb med sidemandsoplæring.

Der er store krav til sikkerheden og til at kunne arbejde højt oppe i gyngende master uden at ryste på hænderne. Det gælder både for hejs- og kranmontører, som Ajos har valgt selv at uddanne i et målrettet forløb i mangel på en formel uddannelse.

Det helt centrale er sidemandsoplæring. En ny medarbejder sættes sammen med en garvet makker, og det giver gode resultater, siger HR-chef Anne-Marie Benner, men der er hele tiden brug for flere aspiranter til de spændende og udfordrende jobs.

- Når vi tager mod nye folk, skal de først og fremmest finde ud af, om de kan tåle at arbejde i højden. Det er i orden at være usikker på højderne i begyndelsen, men de må ikke være bange eller utilpasse ved højderne, siger Anne-Marie Benner.

Mohammed og Michael monterer, som så mange gange før, et byggehejs. Mohammed er i sidemandsoplæring hos Michael - og de to montører hygger sig sammen, mens de udfører professionelt arbejde.
Mohammed Azzam og hans ’læremester’, Michael S. Nielsen i gang med at montere et byggehejs. Arbejdet er alsidigt med egentlig montage, el-arbejde og individuel tilpasning.

- Næste trin er, at der kobles en rutineret makker til den nye. Den nye skal lære stille og roligt, hvordan man arbejder. Det handler både om det håndværksmæssige, som kan være meget alsidigt, og det handler om at videregive erfaringer eksempelvis med at turde sig fra, hvis forudsætningerne for at opstille en kran ikke er i orden. Det handler også meget om kommunikation. Man skal være sikker på, at man forstår hinandens ord og tegn. Sikkerhed går naturligvis forud for alt, og derfor skal man også kunne vurdere og sige fra, siger Anne-Marie Benner.

- Målet er at skabe de medarbejdere, der kan gå foran i et team og tage initiativet, når en kran eller et hejs skal stilles op. Vi skal hele tiden have fødekæden i orden, så vi har nye medarbejdere på vej, der med tiden kan træde i de erfarnes fodspor. Det er en løbende proces i en lille branche, og der er det helt nødvendigt, at vi alle tager ansvar.

Ajos har ca. 25 kran- og hejsmontører. Der er den forskel, at der ikke er uddannelseskrav til kranmontører, mens hejsmontører på forhånd skal have en såkaldt sort uddannelse for at kunne tage de to efteruddannelseskurser Elevator 1 og Elevator 2, som er en forudsætning for at kunne arbejde selvstændigt med udskiftning, justering og fejlretning, som det blandt hedder i bekendtgørelsen.

Mohammed Azzam er uddannet automekaniker og har netop gennemgået de to krævede kurser efter at have arbejdet sammen med en rutineret hejsmontør hos Ajos i to år.

- Jeg var indlejet pladsmand for Ajos i en periode, og synes muligheden for at blive hejsmontør i Ajos så spændende ud. Det har jeg bestemt ikke fortrudt. Sidemandsoplæringen har fungeret rigtig godt, og jeg har stille og roligt fået lov til flere og flere opgaver, fortæller Mohammed Azzam.

- Det er vigtigt, at vi kommunikerer godt samme, og man skal være vågen. Det er et arbejde, som kræver stor omhyggelighed. Det handler ikke alene om ens egen og makkerens sikkerhed, men ofte er der jo mange andre, der er afhængige af, at vi har fuldstændigt styr på sikkerheden. Det er et stort ansvar, men det kan jeg godt lide, siger Mohammed Azzam.

De rutinerede medarbejdere hos Ajos, som tager sig af sidemandsoplæring, bliver særligt honoreret for indsatsen i de første seks måneder, hvor den nye medarbejder skal have de basale færdigheder indlært.

Michael S. Nielsen og hans ’lærling’ Mohammed Azzam foran et byggehejs, som de to arbejder med.
Michael S. Nielsen og hans ’lærling’ Mohammed Azzam foran et byggehejs, som de to arbejder med.

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies