Ajos oplyser byggepladsen

Den mørke tid nærmer sig. Ajos har rutine i levering af lys til byggepladser, så både effektivitet og sikkerhed øges. Flere og flere tænker det ind på forhånd.

Der bliver flere og flere arbejdstimer i den mørke tid og dermed større behov for kunstig belysning på byggepladserne. Flere rådgivere og entreprenører har på forhånd øjne for behovet for belysning, så det kan planlægges og dermed gøres mere effektivt og for en mindre omkostning.

- Vi oplever i stigende grad, at belysning er tænkt ind i projekterne på forhånd. Det betyder, at vi lettere kan placere master og øvrige elinstallationer, så de står strategisk rigtigt også senere i byggeprocessen, siger sektionsleder for midlertidige installationer, Jan Frandsen, Ajos.

El-tekniker Lasse Fritzen, Ajos på vej op i en lysmast for at justere lamperne.

- En tidlig planlægning giver os bedre muligheder for at skabe en optimal belysning, og det reducerer omkostningerne ved vinterbyggeri. Alt andet lige kan vi dække en byggeplads med færre master, når vi kender forløbet af byggeriet, frem for som tidligere hvor vi ofte først blev tilkaldt, når der manglede lys.

Det er jo ikke, fordi lys i sig selv er en stor omkostning ved et byggeri, men det er et nødvendigt tiltag at tænke ind i byggeprocessen, idet der både skal etableres orienteringslys, arbejdslys og evt. nødbelysning samt flugtvejsbelysning.

- Vi bruger udelukkende LED-lamper i dag. De er lette at montere på masterne, og de er ikke så tunge og store som de gamle lamper med 1.000 watt HNA-pærer, som krævede ballast. Nu er det lette LED-lamper, som er mere sikre, energibesparende og holder mange tusinde timer - og så er de meget mindre belastende for ryggen at montere, siger Jan Frandsen.

En tidlig planlægning betyder, at Ajos via erfaringen kan være med til at placere lysmaster, så de ikke skal flyttes under byggeprocessen, og så færre master dækker hele byggepladsen med så få mørke zoner som muligt.

- En effektiv belysning kan have flere formål. Først og fremmest er der regler for, hvor meget lys der skal være for, at man må arbejde. De regler skal selvfølgelig overholdes. God belysning i øvrigt både inde og ude giver god sikkerhed.

Ajos er ved at rejse en lysmast på en festivalplads.

- God belysning på byggepladsen betyder også meget for medarbejdernes effektivitet. Skal en håndværker arbejde et sted, hvor belysningen ikke er helt i orden, er han eller hun simpelthen længere tid om at løse opgaven uanset, om det er det grove arbejde tidligt i byggeforløbet, eller om det er den afsluttende montage.

Et andet undervurderet forhold omkring belysning er tyveri. Der gøres ofte mange dyre foranstaltninger for at undgå tyveri, men belysning er måske den billigste forebyggelse. Tyve kan bedst lide mørke, og med en grundig oplysning også udenfor arbejdstiden holder tyvene sig typisk væk.

Ajos har lysmaster på 6, 12 og 18 meter, hvor der kan monteres lamper efter behov. Firmaet har stor erfaring med midlertidige elinstallationer, så tavler og kabler er en selvfølge.

Denne side gør brug af cookies. Ved at browse videre accepterer du brugen af dette Læs mere om cookies